Най-старото дърво в света, принадлежащо към клонална колония*, е норвежки смърч на

...
Най-старото дърво в света, принадлежащо към клонална колония*, е норвежки смърч на
Коментари Харесай

Това е най-старото дърво в света. То е на цели 9500 години

Най-старото дърво в света, принадлежащо към клонална колония*, е норвежки смърч на цели 9500 години! То е кръстено Стария Тико (на сибирското хъски на професор Лейф Кълман) и продължава да пораства в Швеция. Открито е през 2004 година от Кулман – професор по физическа география в университета на Умео.

Възрастта на дървото е избрана благодарение на въглеродно датиране на генетично съвпадащ растителен материал.

„ По време на ледниковата ера морското ниво е било със 120 метра по-ниско от днешното. Много от земята, на която през днешния ден се намира Северно Море (между Англия и Норвегия), е била гора по това време “ – споделя проф. Кълман.

Ветровете и ниските температури са трансформирали Стария Тико в „ самобитен бонсай… Големите дървета не могат да доближат толкоз напреднала възраст. “

*група от генетично идентични дървета, които споделят една и съща коренова система, само че основават нови стволове и клонове през хилядолетията.

Най-старото дърво в света, което не е част от колонална колония пък, е Метусела. То е на цели 4850 г. и пораства в националния горски парк Инио в Централна Калифорния и е представител на типа огромен мъхестошишарен бор.


Снимка: doliux / Shutterstock

Дървото е открито на надморска височина 3800 метра. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР